Nunta sau Botez in Italia – Sfaturi utile pentru organizatori, muzicanti, trupe, dj

Nunta sau Botez in Italia – Sfaturi utile pentru organizatori, muzicanti, trupe, dj

Fie ca un esti un fotograf / Videograf , solist,  membrul unei formatii, DeeJay, dar mai ales daca trebuie sa organizezi propria nunta sau botezul copilului tau in Italia, sunt sigur ca vei gasi in randurile ce urmeaza cel putin 1 sfat care iti va fi de folos in organizarea evenimentului sau in desfasurarea lui.

Am observat cateva greseli comune la diferitele evenimente la care am participat ca fotograf/videograf in Italia si ele se datoreaza lipsei de comunicare in unele cazuri, lipsei de profesionalism sau lipsei de experienta (dupa caz), iar in randurile ce urmeaza poti citi care sunt ele si cat de usor le poti evita.

Tine minte ca secretul reusitei evenimentului depinde foarte mult de comunicarea si colaborarea dintre persoanele direct implicate : Organizatori, Fotografi, Cameramani, Restaurant, Formatie, Dj etc

Pentru cei ce isi organizeaza nunta sau botezul copilului :

 • sa informeze solistul trupei, dj-ul sau prezentatorul (in cazul nuntilor moldovenesti) de eventualele persoane despre care se stie clar ca nu vor fi prezenti la eveniment, sau care nu mai sunt printre noi : socrii , nasi . Si asta pentru a evita momentele penibile, jenante ce se pot crea, chiar dureroase pentru rudele apropriate, cand de exemplu toata seara solistul face dedicatii sa zicem socrului mare, dar acesta nu se afla in sala pentru ca : nu a putut ajunge din Romania, este divortat, este in spital , este decedat , etc.
 • sa intocmeasca o lista (scrisa cu litere de tipar) cu numele si prenumele persoanelor importante de la eveniment : Nasi , Parinti – Socri , frati , surori  sau/si numele copilului in cazul unui botez; lista care va merge la solist, dj , prezentator
 • sa stie si sa comunice solistului zonele de provenienta, varstele si daca este posibil si gusturile muzicale ale invitatilor. De ce este important ? Pentru ca muzica la un eveniment romanesc traditional, nunta sau botez, reprezinta un element care in mare proportie poate decide reusita evenimentului. De exemplu daca din 100 de persoane 70 sunt din Banat, nu cred ca ar prefera o formatie care sa cante in marea parte doar hore si sarbe din Moldova. Daca printre invitati sunt si Italieni sau alte nationalitati nu ii ignora si cere formatiei sau dj-ului din timp sa pregateasca cateva melodii si pentru ei. Varsta invitatilor este la fel de importanta si doar cunoscand aceste informatii poti decide ce muzica se canta la evenimentul tau.
 • Creaza o lista cu melodiile care doresti sa nu lipsesca in seara evenimentului. Este evenimentul vostru deci muzica trebuie sa reflecte personalitatile si gusturile voastre (tine cont de ce am scris mai sus) si daca este posibil da aceasta lista formatiei sau dj-ului cu cel putin 2 saptamani inainte de eveniment.
 • Ofera libertate de a alege si alte melodii formatiei sau dj-ului.
 • Tinuta vestimentara a solistilor, trupei , dj-ului ,echipei de fotografi-cameramani, ospatarilor etc trebuie sa fie una formala, nu uita de acest aspect cand vei scrie contractele cu fiecare dintre ei.
 • Afla capacitatea salii de dans si asigura-te ca formatia sau deejayul au aparatura care sa acopere intreaga suprafata
 • Nu uita sa intrebi membrii trupei despre ce se va intampla cu muzica in pauzele pe care le vor face.
 • Cere fotografului/videografului tau de nunta / botez sa inregistreze muzica live separat ,sa o incuda si sincronizeze in montajul video final (De obicei doar profesionistii ofera acest serviciu).

In atentia solistilor, formatiilor si dj-ilor

Daca organizatorii evenimentului nu v-au informat este de datoria voastra sa :

 • aflati si sa nu gresiti numele mirilor , nasilor, parintilor – socrilor, sau copiilor
 • va informati despre varsta, provenienta si gusturile muzicale ale invitatilor
 • sa cunoasteti din timp preferintele muzicale ale organizatorilor evenimentului.
 • sa adaptati programul muzical in funtie de cerintele organizatorilor.
 • Colaborarea cu echipa de fotografi si cameramani nu face decat sa aduca un plus ambelor parti, dar mai ales evenimentului.

 

in foto: Adriana de la Roma – Copyright Fabian Raducan

Informatii Utile , , , , , , , , , , , , , , , ,
About Fabian Raducan
Fabian Raducan - Fotograf profesionist de nunta in Italia, creator multimedia, iubitor de muzica romaneasca...

Leave a Reply