Indignat de faptul ca am aflat astazi, ca exista inca fotografi care predau fotografiile fara sa corecteze ochii rosii si se autonumesc profesionisti am scris acest scurt articol care explica de ce se intampla efectul ochilor rosii, cum poate fi evitat, dar mai ales cat de usor este sa rezolvi aceasta problema.

De ce apare efectul ochilor rosii in fotografii ?

Aparitia ochilor rosii in fotografii este un fenomen foarte des intalnit, apare doar in fotografia realizata cu flash si se intalmpla atunci cand aparatul capteaza lumina reflectata de catre retina. (Apare in general in fotografia de noapte sau in ambiente foarte intunecate)

Cum apare efectul ochilor rosii in fotografii ?

Atunci când flash-ul de pe aparatul de fotografiat se stinge, pupilele din ochii subiectului nu au timp să se contracteze pentru a reduce cantitatea de lumină care intră ochii lor, prin urmare, o explozie mare de lumină ajunge la retinele lor, reflectă înapoi, și este capturat pe film.

De ce se reflecta culoarea rosie ?

Ochii sunt roșii în fotografii din cauza alimentarii cu sange bogat al coroidei, un strat de țesut conjunctiv la partea din spate a ochiului, care hrănește retina și îi dă culoarea roșie.

In unele cazuri unul sau ambii ochi pot reflecta culoare galbena sau chiar alba, in general poate fi intalnita la copii, iar aceasta ar putea semnala o afecțiune gravă a ochilor sau a unei boli, inclusiv cataracta,  infecții oculare și dezlipire de retină. Daca este si cazul dumneavoastra sau al unei persoane pe care o cunoasteti va sfatuiesc sa vizitati/recomandati un medic specialist.

Cum se poate evita aparitia ochilor rosii in fotografii ?

  • Cere subiectilor sa nu priveasca direct la aparatul de fotografiat.
  • Mareste distanta dintre flash si lentila
  • Mareste cantitatea de lumina din mediul in care faci fotografia
  • Activeaza funcția anti-ochi roșii de pe aparatul tau fotografic

De ce intr-o poza de grup doar anumite persoane au ochii rosii ?

  • Subiectul priveste direct in camera
  • Persoanele cu ochii deschiși la culoare, cum ar fi ochii albastri sau verzi tind sa aiba mai putina melanina si pot avea ochii roșii în fotografii mai des. Bineinteles nu din cauza culorii ochilor , ci din cauza cantitatii de melanina, melanina despre care stim ca are proprietatea de a retine lumina.
  • Persoanele in stare de ebrietate au timpi de reactie mai lenti si de asemeni timpul de reactie al ochilor este mai lent, deci probabilitatea aparitiei ochilor rosii in fotografii este mult mai mare.

Cum se efectueaza post-procesarea fotografiilor in care personajele au ochii rosii ?

1. LIGHTROOM / PHOTOSHOP

  1. Selecteaza instrumentul “Red Eye Remover” in tab-ul EDITING
  2. Selecteaza ochii rosii din fotografia ta iar soft-ul va face toata munca in locul nostru de fiecare data cand selectam un ochi rosu

ochii rosii in lightroom

ochii rosii

2. Online

http://www.fixredeyes.com/

3. Aplicatie pentru mobil (Android – Iphone) :

http://makeup.pho.to/red-eye-remover/