Reels – Ghidul rapid şi complet

Ai auzit despre nouă funcţie proaspăt lansată de Instagram cu care se crează, modifică şi se publică în timp real videoclipurile verticale exact aşa cum se întâmplă pe Tik-Tok?

Se numeşte Reels, iar lansarea s-a întâmplat în peste 50 de ţări chiar în momentele când TikTok se confruntă cu o posibilă interdicție în Statele Unite care vine din partea guvernului American, sau cu o posibilă achiziție parțială de către Microsoft.

Reels este cumva doar o tentativă de a aduce pe platforma lor creatorii de conţinut ? Sau este mai mult de atât ?

Este deja o strategie cunoscută a celor de la facebook: “ori te cumpăr, ori te copiez” . (aşa au apărut şi Stories care iniţial au fost propuse şi lansate de Snapchat)

În acest caz este exact aşa cum pare: Instagram a lansat o clonă a funcţiilor importante ale Tik-Tok-ului şi le-a împachetat frumos într-un nou tab în alături de IGTV. Dar hai să vedem mai amănunţit ce este Reels, ce face şi cum îl putem folosi.

INDEX – Navigare Rapidă

Ce este Instagram Reels?

Reels este o nouă funcţie care permite utilizatorilor de Instagram să creeze videoclipuri verticale în format scurt de 15 secunde maxim, cu muzică, şi o grămadă de efecte creative ce se puteau folosi până acum doar pe Stories.

Aceste nou format de video Reels poate fi partajat cu prieteni și followeri poate fi descoperit în timp ce se navighează în aplicație.
Este cea mai nouă oportunitate pentru Instagram de a aduce noi utilizatori, de a crește cantitatea de timp pe care oamenii o petrec în aplicație în fiecare zi și de a se stabili că o platformă de divertisment video.

Unde găsesc funcţia Reels ?

Aşa cum poţi vedea mai in imaginea de mai sus funcţia este disponibilă în editorul multimedia de Stories, şi permite crearea de Reels, adică videoclipuri verticale, care pot fi compuse din una sau mai multe secvențe.

După publicarea unui video Reels se activează un nou tab pe profilul tău aşa cum se poate vedea în imaginile de mai jos.

TIPS : În momentul când vizionezi un Reels, în dreapta sus se activează icoana camerei şi de acolo vei putea crea un nou video Reels.

reels functie noua instagram

Care e diferenţa dintre Stories şi Reels ?

spre deosebire de Stories, Instagram Reels are secţiune dedicată adică un tab (aşa cum are şi IGTV)
După publicare, videoclipurile Reels vor fi vizibile pe profilul tău în tab-ul Reels, dar simultan pot fi și împărtășite şi în feed-ul Instagram Feed, și chiar şi în Stories.

Cum funcţionează Instagram Reels ?


Aşa cum am menţionat, aceasta nouă funcţie de la instagram este o clona a editorului de pe Tik-Tok şi practic permite crearea de conţinut video vertical prin înregistrare direct cu camera telefonului tau sau adaugarea unui video din galeria dispozitivului. În acelaşi timp poţi folosi audio original înregistrat sau îl poţi schimba cu o melodie din baza de date Instagram, iar in faza de editare poti adauga filtre Instagram, poţi mări sau micşora viteza şi durata secvenţelor. La toate acestea se mai adaugă un cronometru şi o “imagine fantomă” care este defapt ultimul cadru din secvenţă dar semitransparent, şi care permite alinierea unei noi secvenţe cu cadrul precedent.

Dacă doreşti să schimbi lungimea unei singure secvenţe, să zicem a doua secvenţă din cele cinci filmate, o poţi face apăsând pe partea laterală stanga sau dreapta pentru a selecta secvenţa din stânga sau secvenţa din dreapta, după care foloseşte butonul TAIE (foarfeca) aşa cum poţi vedea în exemplul de mai sus de pe centru.

Cum adaug muzica în Reels ?

Este un aspect foarte simplu şi intuitiv şi ai doar două opţiuni: ori alegi din melodiile sugerate, ori cauţi o melodie nouă. Ca sa îţi alegi o anumită bucată din melodie foloseşte butonul dreptunghiular cu un slide stanga sau dreapta. În imaginile de mai jos găseşti un exemplu:

Cum publici video pe Instagram Reels ?

După ce ai creat un videoclip pentru Instagram Reels, te întrebi probabil “cum îl public ?”

În acest caz, veți fi fericit să afli că efectuarea acestei operații este foarte simplă. Un video creat cu Reels îl poţi publica în tab-ul REELS, in feed-ul normal de Instagram si pe Stories.

După crearea unui video Reels, pentru partajare tot ce trebuie să faci este să apeşi pictograma săgeată din dreapta.

Apoi adaugă o descriere, o imagine de COVER (din galerie sau din video-ul tocmai creat) şi alege unde vrei sa îl publici REELS , FEED, sau STORIES.

Simplu ! nu-i aşa ?

Te invit să ne conectam şi pe Instagram aşa că mă găseşti AICI şi în acelaşi timp să îmi laşi un comentariu pe videoclipurile Reels. (astfel le pot privi pe ale tale)

INDEX