Pun pariu că ţi s-a întâmplat să te scuzi fără să ai motiv, practic o faci din reflex sau din politeţe uneori, dar în ambele cazuri are un impact negativ asupra interlocutorului.
Dacă vrei să îţi îmbunătăţeşti comunicarea generală şi de ce nu, vânzările şi percepţia despre persoana ta, articolul acesta este potrivit pentru tine.
Să vedem dacă poți înceta imediat să mai spui unele dintre aceste expresii:
„Bună, scuze că te deranjez …”
„Scuză-mă, ai un minut? …”
„Scuză-mă că îţi răpesc un minut …”
„Scuze că te întreb …”
„Scuze că îmi permit sa intreb…”
„Scuză-mi întrebarea …”
Evident există mult mai multe decât cele enumerate mai sus şi te asigur că nu îţi aduc nici un folos, ba dimpotrivă îţi fac doar rău, mai ales dacă foloseşti un ton indecis, vorbeşti cu un volum redus, şi un ritm lent.
Aş putea continua cu numeroase alte propoziții și intercalări în care ceri cuiva scuze pentru ceva, dar te invit să-ţi analizezi limbajul şi să le descoperi tu.
Vei Spune : Ok bine, am înţeles , dar de ce trebuie să încetez să le mai folosesc?
Pus și simplu pentru că nu ai de ce să-ți ceri scuze.
Aminteşte-ţi că o discuţie este un schimb egal de informaţii, asta te pune pe tine și pe interlocutorul tău la același nivel în această discuţie. Nu contează care este poziția și rolul persoanei cu cine te confrunți.
Este normal să te scuzi doar în cazul în care ai greşit ceva, sau ai promis un lucru şi nu te-ai ţinut de promisiune.
În zilele noastre să te scuzi a devenit o formă teribilă de curtoazie, care în calitatea comunicator sau vânzător în care suntem sau ne regăsim foarte des, poate avea un impact inconștient foarte negativ asupra interlocutorului tău.
Percepția care şi-o poate crea ascultătorul este că îți ceri scuze pentru că, știi că ești ascultat doar din politeţe şi nu pentru că oferi valoare, adică ascultătorul are impresia că îţi face o favoare numai prin faptul că te asculta.
În realitate, tu, profesionalismul și pregătirea ta, sunt elementele care de sine reprezintă valoare.
Din moment ce acorzi VALOARE interlocutorului, potențialului client sau îţi investeşti timpul pentru a comunica cu persoana din fața ta, NU trebuie să îţi ceri scuze.
De asemenea, rişti să comunici inconștient doar nesiguranța şi ceea ce transmiţi să nu prezinte încredere.
Trebuie să conştientizezi că timpul tău are o valoare, pentru tine și pentru ceilalţi… întotdeauna.
Deci, ce poţi face pentru a evita capcana scuzelor?
E simplu, analizează şi modifică-ţi comunicarea.
Îţi propun un exerciţiu prin exemplele de mai jos
Cum funcţionează:
- Repetă vechea frază cu voce tare. Stop.
- Repetă noua propoziție pe un ton mediu-scăzut și ferm, cu un ritm mediu, nici lent, nici rapid, fără pauze
Aici exemplele:
- Aşa nu : „Scuze dacă te deranjez …”
- Înlocuieşte cu: „Te sun pentru [motivul apelului] …” sau „te contactez pentru că …”, „Vreau să vorbesc cu tine pentru că …”
- Aşa nu : „Scuză-mă, ai un minut? …” sau „Scuză-mă că îţi răpesc un minut …”
- Înlocuieşte cu: „Acum este un moment bun pentru [ceea ce ceri] …?”, „Putem vorbi acum? Sau spune-mi când …”, „Este bine să vorbiți acum? …”.
- Aşa nu : „Scuze că te întreb …”
- Înlocuieşte cu: „Te întreb [cerere ta] … pentru că …” sau „Vreau să te întreb [întrebarea ta ] pentru că …”
- Aşa nu : „Scuze că te întreb …” „Scuze că îmi permit să întreb…”, „Scuză-mi întrebarea …”
- Înlocuieşte cu: „Îți pun această întrebare: [întrebarea ta] pentru că …”
Iată formula la modul general: „ [acțiune] pentru că …”
Notă: am scris adesea termenul „pentru că” în mod intenţionat
„pentru că” are puterea de a dezvălui motivul cererii tale , răspunde la întrebarea care apare instantaneu în mintea interlocutorului şi anume „DE CE?”, și simultan face cererea semnificativ mai acceptabilă.
Un exemplu simplu şi practic:
- Dacă un străin te oprește pe stradă și te roagă „Poţi să-mi dai telefonul?”
Care este reacția ta? Nimeni dintre noi nu i-ar da telefonul său fără a avea alte informații. - Gândește-te la același străin care te oprește pe stradă și te roagă „Pot folosi telefonul tău pentru un apel urgent, trebuie să sun un doctor pentru că fiica mea care este bolnavă, iar eu am rămas fără baterie la telefon ?”
Care este reacția ta? Procentul de reacții pozitive crește drastic. Și nu are legătură cu motivul solicitării, ci cu faptul că a dat motivul cererii în sine.
Dacă vrei să comunici mai bine şi să fi ascultat, începe prin a acorda atenţie la ceea ce spui şi imediat vei identifica tiparele de comunicare ineficiente pe care le foloseşti.
Acum, aplicând sugestiile din acest articol, ai ocazia să îmbunătățeşti simplu și eficient impactul comunicării tale, în contexte zilnice și de ce nu în vânzări.
Comunicare bună !