Vreau să profit de acest nou pachet de actualizări de la wordpress pentru a-ţi readuce aminte de importanţa de a deţine un website pentru activitatea ta (mai ales dacă lucrezi în domeniul nunţilor)
Doresc să fac o mică paranteză şi să precizez că în 2020 există încă peste 60% dintre profesioniştii din domeniul nunţilor din România (şi nu numai), care nu au un website propriu.
Practic ei lucrează doar cu un profil de Facebook sau de Instagram, în cel mai bun caz cu o pagină de facebook.

Pericolul de care nu sunt conştienţi încă, este că toate platformele de socializare actuale şi viitoare nu îţi permit accesul la viitorii posibili clienţi decât dacă plăteşti (vezi Facebook ADS, Instagram ADS, GoogleADS, Tik Tok ADS, Pinterest ADS)

PS : în aceeaşi categorie sunt şi cataloagele de profesionişti (Fotografi-Cameramani, MadVideo, Nunta In Italia)

Dacă încă nu ai website-ul tău, wordpress este cu siguranţă platforma perfectă cu care să începi mai ales după noile actualizări.

Eu te sfătuiesc să începi să-l creezi chiar de azi întrucât websitul este singul loc pe care îl poţi gestiona tu cum vrei, şi unde clienţii te pot contacta, fără să depinzi de platformele de social media (gestionate după placul şi interesul lor)
Cu strategiile corecte vei aduce potenţialii clienţi de pe social media şi de pe cataloagele de profesionisti la tine acasă, adică pe site-ul tău (despre asta vorbesc pe larg pe weddpro.ro)

Dar să ne întoarcem la subiectul acestui articol şi anume pachetul de update-uri 5.5 de la wordpress.
Îţi las mai jos capitolele astfel încât să ajugi imediat la ceea ce te interesează.

Ultimele update-uri wordpress

Sunt încântat de aceste update-uri pentru că întradevar uşurează munca web-designerilor, dar în acelaşi timp simplifică modalităţile de a crea şi adăuga conţinut, în special pentru cei care sunt la început cu platforma wordpress.

Cu această nouă versiune de wordpress îmbunatăţirile cele mai importante sunt:

  • editorul de Blocuri (cele care formează paginile)
  • editorul de imagini – care acum permite o editare rapidă a dimensiunilor şi a raportului dintre dimensiuni fără să ieşi din editorul postării.
  • modele de blocuri – practic sunt sunt blocuri sau grupuri de blocuri pe care le poţi folosi în mod repetat acolo unde ai nevoie şi te ajuta să creezi un stil consistent în paginile site-ului tău
  • module wordpress care se actualizează automat (dar despre asta îţi vorbesc imediat)
  • update al modulelor pro (non-wordpress) prin încărcarea în format .zip
    Practic încarci versiunea nouă a unui modul, worpress recunoaşte că ai deja modulul instalat şi îţi dă posibilitatea să înlocuieşti versiunea veche cu cea nouă.
  • încărcare leneşă pe imagini (Lazy Loading for Images) a trebuit să o traduc…dar sună mai bine în engleză şi face exact ce am scris în traducere: încarca imaginile doar când utilizatorul ajunge în locul unde sunt poziţionate imaginile
  • publicare automată a harţilor XML (cele care te ajută la partea de SEO şi spun motoarelor de căutare care este conţinutul site-ului)

Module wordpress care se actualizează automat

O să încep cu această noutate chiar dacă unii nu o vor considera cea mai importantă.
Dacă pentru toate celelalte update-uri care vin acum la pachet cu wordpress 5.5, în agenţia noastră foloseam tot felul de soluţii care au intrat deja în worflow-ul zilnic, ei bine pentru actualizarea modulelor nu am găsit o soluţie care să fie compatibilă cu temele de wp pe care le folosim, aşa că am ales ca actualizarea o facem manual pentru fiecare plugin/modul în parte.

Motivele principale: pentru a evita probleme de securitate, pentru a asigura compatibilitatea între elementele care formează un website şi în final pentru a asigura o bună funcţionare a websitului.

Noi asta făceam pentru toate siturile noastre şi pentru toate site-urile clienţilor noştri cu un plan de mentenaţă activ.

Dacă ne gândim că un website construit pe platforma wordpress are nevoie de module specifice, în funţie de scopul pentru care este creat, iar numărul acestora ajunge la 20 chiar 30 pentru un website mic/mediu; plus faptul că dezvoltatorii de module nu fac actualizările toţi simultan, rezulta că majoritatea site-uri nu sunt niciodată actualizate 100%.

Actualizarea automatizată se putea efectua prin plug-inuri ale altor firme, majoritatea cu plată și de cele mai multe ori fără garanția că vor funcționa corect update-urile…iar actualizarea manuală pentru fiecare modul în parte a fost mereu o problemă şi o risipă mare de timp şi energie.

De aceea acest update care permite actualizarea modulelor în mod automat şi autonom, după părerea mea este unul dintre cele mai importante din ultimii ani.

Editorul de text şi de pagini

În primul rând, ne confruntăm cu o reproiectare a interfeței vizuale a editorului, care permite adăugarea de noi blocuri de editare față de cele existente. Acestea sunt blocuri pre-proiectate pentru a te ajuta să începi cu configurarea unui design specific.

Cum editezi imaginile în worpress 5.5

O altă noutate in ceea ce privește imaginile; folosind blocul „o singură imagine” este posibil să decupezi imaginile la dimensiuni predefinite.

Această caracteristică poate fi utilă dacă încarci de obicei imagini așa cum sunt, dar trebuie să le aduci pe toate la aceeași dimensiune / aspect, de exemplu tăindu-le pe toate pătrate.

Imaginile editate în acest mod sunt duplicate în biblioteca media, originalul fiind întotdeauna disponibila aşa cum a fost încărcat

Cum se măreşte viteza de încărcare a site-ului

WordPress susține că a accelerat încărcarea imaginilor datorită implementării „lazy-load”, adică încărcarea progresivă a imaginilor pe o pagină web. Se vor încărca doar imaginile care sunt vizibile pentru utilizator pe ecran și va întârzia încărcarea altor imagini.

Aceasta este o funcție care poate fi activată și în Jetpack sau datorită altor pluginuri speciale.

Indexare rapidă în motoarele de căutare

WordPress a început să activeze sitemap-uri în mod implicit pentru a ajuta motoarele de căutare să descopere cele mai importante pagini chiar din momentul în care saitul tău este live, dar dacă foloseşti un plugin precum Yoast sau All in One SEO, atunci nu trebuie să îţi faci griji deoarece acestea vor suprascrie și vor afișa sitemap-urile lor pentru a preveni orice întrerupere.

Concluzie.

Dacă nu ai un site se ai de gând să îl faci, nu există un moment mai bun pentru a construi primul tău website cu wordpress.